Жители, рибари и ресторантьори от с.Българево, община Каварна, излязоха на протест срещу ограничения

...
Жители, рибари и ресторантьори от с.Българево, община Каварна, излязоха на протест срещу ограничения
Коментари Харесай

Българево излезе на протест срещу ограничен достъп до плажа "Болата"

Жители, риболовци и ресторантьори от с.Българево, община Каварна, излязоха на протест срещу ограничавания достъп до единствения плаж в покрайнината - " Болата ". Недоволството им от неизяснения статут на залива е от години, но то бе разпалено с нова мощ от акциите на Министерството на туризма, екоинспекцията във Варна и полицията през миналата седмица, довели до масово глобяване на туристи, паркирали автомобилите си към плажа.

Заливът " Болата " попада в резервата " Калиакра ", по тази причина до него освен е неразрешено да се стига с автомобил, само че даже и да се плажува. От четири години е в ход процедура по изключване на плажа от резервата, само че тя по този начин и не е докарана до край.

" За локалните поданици използването на плажа е от жизневажно значение за развиването на туризма. Това е единственият плаж наоколо до с. Българево ", каза кметът Георги Георгиев.  " Ако се продължава единствено с репресивни дейности, без грижа за туристите, ще ги загубим освен за тази година, само че и за идващите ", споделя Георгиев. Рибарите се оплакаха, че не могат да практикуват специалността си, а заетите в туристическия отрасъл се обезпокоени, че селото към този момент се е изпразнило. С плакати с надписи „ Върнете ни Болата “ местните хора блокираха в събота за малко интернационалния път, водещ до ГКПП „ Дуранкулак “.

Глобените летовници са възмутени, че на никое място няма указателни табели, които да предизвестяват за възбраната за плажуване на залива " Болата ". Сред санционираните с по 1 000 лева има и румънски туристи.

От РИОСВ-Варна се оправдаха с това, че границите на резервата били маркирани с бетонови колчета със знака за предпазена територия. Екоинспекцията твърди, че недобросъвестни плажуващи всяка година изтръгват осведомителните табели, които поставяли.

Още през 2017 година община Каварна подхваща стъпки, с цел да извади плажа от резервата. Целта е с смяната на статута достъпът до плажа да стане свободен, общината да го стопаниства или отдаде на концесия, с цел да се подсигурява, че той е охранителен и безвреден за хората, които го посещават. Общината има и план за ремонт на пътя и създаване на паркинг.  За да се подсигурява, че теренът в близост няма да бъде застроен, предлагането е заливът да бъде включен в защитена местност " Степите ". 

През май 2018 г. бившият екоминистър Нено Димов подписва заповедта, с която " Болата " се изважда от резервата, само че процесът остава недовършен. За да се финализира процедурата, трябва промяна и в Закона за предпазените територии, която втора година не се случва.

" Болата "  е един от най-хубавите плажове по Северното Черноморие заради неналичието на строителство и погубена природа. И локалните, и туристите обаче предизвестяват, че се нуждае от поддържане. Старите брегоукрепителни уреди са съвсем разрушени. Пътят до плажа се разрушава и е рисков, само че ремонт не може да бъде изработен, без законодателните промени да станат факт. „ Линейка не може да влезе до такава степен, камо ли да стане пожар. Пътят е извънредно стеснен, мъчнопроходим, колите отиват 500-600 метра нагоре. " Болата " от прелестно място ще стане рисково място за хората “, разяснява кметът на Каварна Елена Балтаджиева пред БНР. И приканва депутатите да завършват смяната на статута посредством смяната в Закона за предпазените територии.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР